Ga naar de inhoud

Hoe verklein ik een dvd met DVD Shrink?

DVD Shrink is een krachtig hulpmiddel waarmee u op een eenvoudige en efficiënte manier kopieën kunt maken van al uw DVD’s. Met deze software kunt u kopieën maken van alle originele DVD’s in uw bezit met of zonder de beveiligingen die in dergelijke DVD’s wordt gebruikt. De software zal de beveiligingen overbruggen en u toelaten al de gegevens van de DVD halen en ze op uw harde schijf op te slaan. Na het opslaan van alle gegevens van de DVD op uw computer kunt u met de hulp van een andere software voor het branden van DVD’s zoals ImgBurn al deze uitgevoerde gegevens branden op een fysieke DVD. Deze toepassing is volledig gratis en beschikt over al de nodige functies voor een perfecte kopie en extractie van de gewenste DVD’s.

Download DVD Shrink


Als je een dvd download van het internet heb je soms dat er alleen een DVD9 ervan is, dit betekent dat hij groter is dan 4.5 GB. Deze dien je dan te branden op een dual layer dvd.
In deze handleiding gaan we een DVD9 verkleinen tot een DVD5, daardoor is hij op een normale dvd te branden van 4.5 GB.

Nadat je het programma heb geïnstalleerd start je het op, het volgende venster verschijnt dan.

Zoals je ziet heeft DVD Shrink een eenvoudige interface. Er zijn twee manieren om een dvd in te laden, als je een image bestand hebt van de dvd klik je Open Disc. 
Soms heb je ook een dvd in de vorm van een map VIDEO_TS, om deze in te laden klik je op Open Files.

Na het openen van de dvd gaat DVD Shrink de film analyseren. Niks zien van de film? Haal het vinkje bij Enable video preview weg.

Nadat DVD Shrink klaar is met analyseren krijg je het volgende te zien

DVD Shrink past automatisch de instellingen aan om de dvd te verkleinen naar een DVD5. Zoals je hierboven ziet past hij de Main Movie aan naar 2,7gb, een verlies van 50 %! Dit is te veel.
We willen het verlies van de film zo min mogelijk maken, hiervoor zijn verschillende dingen.

De Extra’s zijn 2.4GB groot, als je hier geen behoefte aan heb kan je deze verwijderen. Hiervoor klik je op Extras en dan kies je aan de rechterkant bij Video Still Pictures.

De Extra’s zijn nu nog maar 402 MB groot waardoor de video compressie is stegen tot 76 %.


76 procent is nog te weinig, het zal de kwaliteit niet ten goede komen. Om de compressie zo laag mogelijk te houden kunnen we overbodige audio streams verwijderen. Zoals je ziet bij dit voorbeeld zijn er 3 audio streams, eigenlijk hebben we er maar 1 nodig. Wij kiezen ervoor om nummer 2 en 3 te verwijderen. Daardoor krijgen we een percentage van 90 %.
Onderaan bij Main Movie kunnen we nog overbodige ondertitels verwijderen, dit scheelt bij deze film zo 2 %.

Nu hebben we de extras verwijderd en wat audio streams, het gaat tenslotte om de hoofd film.

Er is ook een optie om alleen de film over te houden, klik hiervoor op Re-author. Nu krijg je aan de rechterkant de DVD Browser te zien. Selecteer hier Main Movie, dit doe je door er 2 x op te klikken. Nadat je dit gedaan heb klik je op het tabbladCompression Settings. Nu is het compressie percentage nog hoger, wat ten goede komt aan de kwaliteit.

Nadat we overbodige ondertitels hebben we verwijderen en een audio stream krijgen we 100 %. Hierdoor hebben we geen kwaliteit verlies aan de film.

Om de dvd op te slaan klik je bovenin op Backup!

Bij Select backup target kunnen we uit verschillende mogelijk heden kiezen.

Burn with Nero: Als Nero is geinstalleerd kan je de dvd direct branden op een lege schijf.

Create ISO image file: De dvd wordt opgeslagen als een image bestand.

Create DVD folders: De dvd wordt opgeslagen in dvd folders. (VIDEO_TS)

Bij Select folder for temporary files selecteer je een map waar de bestanden tijdelijk worden opgeslagen.
Nadat alles naar wens is klik je op OK.