Ga naar de inhoud

Hoe download ik met Grabit?

Grabit[social_media_top]Grabit is een programma om bestanden te downloaden die op nieuwsgroepen worden aangeboden. Het programma ondersteunt NZB bestanden en beschikt over een SSL functie. Grabit heeft in een ingebouwde repair en extract functie die je gedownloade bestanden automatisch repareert en uitpakt. Het grote voordeel van Grabit is dat het een gratis programma is. Je kan er eventueel een optie bij kopen om eenvoudig op usenet te zoeken met het programma. Voor vragen over Grabit kan je terecht op ons forum.

Voordelen

  • Gratis
  • Makkelijk in gebruik
  • Ingebouwde zoek functie
  • Automatisch repareren en uitpakken

Nadelen

  • Weinig ondersteuning voor downloaden van meerdere servers tegelijk
  • Ingebouwde zoekfunctie is niet gratis

Download Grabit


[hr]

Nadat je Grabit heb geïnstalleerd kunnen we aan de slag. Als je Grabit voor de eerste keer opstart krijg je een configuratie wizard.
Als eerste vraagt hij om een News Server. Daar vul je het adres is van jou nieuwsserver, bekijk hier gratis nieuwsservers met bijbehorende adressen.

Als jou nieuwsservers een gebruikersnaam en wachtwoord vereist, vink dan News (NNTP) server requires a username and password af. Hierna vul je de inlog gegevens in voor de nieuwsserver. Nadat je dit gedaan heb krijg je een venster met de optie Retrieve grouplist from server when i click ‘Finish’. Deze optie vink je uit aangezien alle downloads tegenwoordig via NZB bestanden gaat.

Nu start je Grabit op, je krijgt het volgende venster te zien.

Grabit

Hierboven vind je een overzicht screenshot van het programma, zoals je ziet zit het allemaal duidelijk en overzichtelijk in elkaar.

[hr]

Grabit instellingen

Grabit

De server hebben we al toegevoegd alleen we kregen geen instellingen te zien van de nieuwsserver, hier gaan we nu dus naar toe. Om hier heen te gaan klik aan de linker kant met je rechtermuisknop op Default Server.

Om een extra server toe te voegen klik je met je rechtermuis knop op My Grabit en dan kies je voor Add Server.

Je krijgt dan een klein menu te zien en hier klik je op Server properties. Nu krijg je het volgende venster met instellingen van de nieuwsserver.

Profile name: Hier vul je de naam van de server in. Deze naam word in Grabit weergeven.
Hostname: Hier vul je het adres in van de nieuwsserver, kijk voor de adressen hier.
Port: Deze kan op 119 blijven staan tenzij de nieuwsserver anders aangeeft.
Account name: Hier vul je eventueel als het nodig is de naam om in te loggen
Password: Hier vul je het wachtwoord in als dat vereist is voor de nieuwsserver.

De functie Encrypted server connection (SSL) kan je afvinken als jou provider nieuwsgroepen verkeer limiteert tot een bepaalde snelheid. Door SSL aan te zetten wordt het verkeer versleuteld en kan jou internet provider niet zien wat het verkeer inhoudt, dit leidt dan in een hogere download snelheid.

Server timeout after: Deze functie zorgt ervoor als er geen activiteit of verbinding is, dat de verbinding een timeout krijgt.

Retries on error: Bij deze functie kan je instellen hoe vaak Grabit het downloaden van een bestand opnieuw moet proberen nadat er een fout optreedt.

Maximum allowed connections: Hier kan je het aantal connecties instellen van de nieuwsserver.

 

Klik op OK om de aanpassingen door te voeren

[hr]

NZB importeren in Grabit

Hoe kom ik aan een NZB bestand? dat vind je hier.

Om een NZB bestand toe te voegen ga je naar het tabblad Batch, daarna zie je boven in de balk een knop in de vorm van een wereldbol met daaronder NZB Import, hier klik je op.

Je krijgt dan het volgende venster te zien, je kiest boven aan met welke server je wilt gaan downloaden. Daarna klik je op Add, hier kies je het NZB bestand wat je wilt importeren. De twee extra opties zijn handig om aan te hebben, deze laten we dan ook zo staan. Klik op Grab om het NZB bestand daadwerkelijk te importerene.

Grabit

De bestanden uit de NZB worden nu toegevoegd aan de Batch. Deze bestanden staan dus in de wachtrij om gedownload te worden.

Grabit

 

Onderaan Grabit zie je gegevens over het downloaden. Aan de rechterkant zie je het aantal connecties (Thread) waarmee Grabit aan het downloaden is. In het midden zie je nog een aantal extra gegevens die handig zijn. Helemaal onderin zie je een balk met informatie over de vrije ruimte in de download folder en de uitpak folder.

Grabit

 

Na het downloaden gaat hij automatisch de bestanden indien nodig repareren en daarna uitpakken.

[hr]

Uitgebreide instellingen van Grabit

Nu gaan we de instellingen van Grabit wat verder uitleggen, om hier te komen klik je links bovenin op Edit en dan op Preferences.

Grabit

Voor de instellingen van de automatisch repareer en uitpak functie ga je naar het tabblad Repair and Extract.

Om deze functie aan te zetten zorg je dat er een vinkje staat bij Enable automatic repair or files in Download folder. De functie Remove PAR files after successful repair zorgt ervoor dat de PAR bestanden worden verwijderd nadat de bestanden succesvol zijn gerepareerd.

Door de Enable automatic extraction of archives in Download folder aan te vinken pakt hij de bestanden voor je uit. Only extract files checked with PAR files zorgt ervoor dat de bestanden eerst gecontroleerd worden voordat hij begint met uitpakken.

Remove archive files after successful extraction is handig om aan te vinken. Grabit verwijderd de bestanden voor je als deze succesvol zijn uitgepakt.

Grabit

Nu komen we aan bij de geavanceerde instellingen van Grabit, deze kan je vinden onder het tabblad Advanced.

De bovenste twee functies kan je het best uitschakelen, dit vanwege het feit dat Grabit stopt met downloaden zodra een bestand een error geeft tijdens het downloaden.

De 3de functie Automatically retry items in batch zorgt ervoor dat Grabit een bestand opnieuw probeert te downloaden als er een fout optreedt, deze optie is dus goed om aan te hebben.

Bij Incomplete binary handling kun je het beste alle 3 de opties aanvinken. De bovenste zorgt ervoor dat Grabit doorgaat met downloaden zodra een bestand de error Article not found geeft.

Download incomplete binaries by default vink je ook af. Nu download Grabit ook incomplete bestanden, dit is niet erg aangezien deze te repareren zijn met Quickpar. Zie daarvoor onze Quickpar handleiding. (!LINK)

Automatically pause batch is aan jezelf hoeveel je hier instelt. Je kan hem het beste rond de 250 MB zetten.

Bij Automatically check for update kan je aangeven hoe vaak Grabit moet controleren op een nieuwe programma versie.

Grabit

Onder het tabblad Folders kunnen we instellen welke folders Grabit moet gebruiken.

Cache
Hier vullen we de map in die Grabit als Cache moet gebruiken, in deze map worden de bestanden tijdelijk opgeslagen tot ze voltooid zijn en dan worden ze opgeslagen in de download folder.

Download
Dit is de map waar Grabit de gedownloade bestanden opslaat

Extracted files
Deze map gebruikt Grabit bij de functie Repair and Extract. In deze map worden de uitgepakte bestanden opgeslagen.

Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Klik hier voor het forum om je vraag te stellen.