Ga naar de inhoud

Hoe download ik met Newsleecher?

Deze Newsleecher handleiding gaat over het downloaden van nieuwsgroepen met het programma Newsleecher. Voor deze handleiding hebben we versie 3.9 Final gebruikt.
Newsleecher heeft een proef versie die 30 dagen te gebruiken is.

Voordelen

  • Overzichtelijk.
  • Veel mogelijk heden o.a het downloaden vanaf meerdere servers tegelijk.
  • Ingebouwde zoekfunctie (Niet gratis).
  • Ingebouwde functie om bestanden te controleren en eventueel repareren. Uitpakken wordt ook automatisch gedaan.

Nadelen

  • Gebruikt aardig wat resources van de computer.
  • Kosten van het programma moeten per jaar betaald worden

Download Newsleecher


Newsleecher instellingen

Hieronder staat een screenshot van de interface van Newsleecher, zoals je ziet is het overzichtelijk en goed ingedeeld.

Zoals je hier boven ziet heeft Newsleecher verschillende tabbladen, deze zijn belangrijk. Nu volgt een korte beschrijving wat deze tabbladen inhouden.

Manager : Hier voeg je nieuwsservers toe en nieuwsgroepen, vanuit hier kan je ook de nieuwsservers instellen.

Articles: Hier kan je de inhoud van een nieuwsgroep zien.

Queue: Dit is de download wachtrij, hier kan je de voortgang zien van het downloaden.

Repair’n’Extract: Hier vind je een overzicht van de bestanden die automatisch worden gerepareerd en uitgepakt.

Explorer: Een ingebouwde Windows verkenner.

News / Log: Hier kan je nieuws vinden over het programma en log bestanden.

SuperSearch Service: De ingebouwde zoekmachine om door nieuwsgroepen te zoeken.

 


Newsleecher server toevoegen

Om een nieuwsserver toe te voegen gaan we naar het tabblad Manager, hier klik je op Add aan de linker kant. Nu komt het volgende venster te voorschijn.

Bij Server Address vul je de nieuwsserver in die je wilt gaan gebruiken, kijk hier voor nieuwsservers van jou internet provider.
Bij Port gebruik je standaard 119 tenzij de nieuwsserver een andere poort gebruik.
Bij Service Nickname vul je de naam in van de server. Het aantal Connections is afhankelijk van nieuwsprovider. Priority is een optie om aan te geven welke server het meeste gebruikt moet worden als je van meedere nieuwsproviders tegelijk download.

Als jou provider nieuwsgroepen verkeer limiteert tot een bepaalde snelheid kan je Encrypted Server Connection (SSL) aanvinken, hierdoor ziet de provider niet om wat voor verkeer het gaat wat tot een hogere download snelheid lijdt.

Bij Server Login Details vul je de inlog gegevens in van de nieuwsserver. Bij Service Nickname vul je de naam in van de server.

Daarna klik je op OK en de wordt toegevoegd en komt onder het tabblad Manager te staan.

 

Het downloaden met Newsleecher door middel van een NZB bestand.

Wat zijn NZB bestanden en hoe kom ik eraan lees je hier
We gaan ervan uit dat je een NZB bestand heb. Om deze in het programma te krijgen gaan we naar het tabblad Queue. Op dat tabblad klik je boven in de balk op Options en dan op Import NZB File.

Kies dan het NZB bestand wat je wilt importeren en klik dan op openen.

Nu worden automatisch alle bestanden toegevoegd en komen te voor zijn bij het tabblad Queue. Klik nu links boven op de knop Connect om het downloaden te staten. Meer opties over het veranderen van de download folder of het automatisch verbinden met de nieuwsserver vind je …….

Je ziet hieronder dat part01 word gedownload. De overige bestadnen met de stats Queued staan in de wachtrij om gedownload te worden. In de balk zie je 4 blauwe pijltjes, met deze pijltjes kan je bestanden in de wachtrij van volgorde laten veranderen. DeCancel, Pause en Resume knop spreken voor zich. Onder de knop When Empty zijn opties te vinden die Newsleecher uitvoert nadat het downloaden is voltooid.

 

Onderaan bij het tabblad Queue zie je momenteel van welke server hij download en welk betand. Tevens vind je hier de snelheid per connectie. Eventuele verbindings fouten met de nieuwsserver komen hier ook te staan in het rood.

 

Helemaal onderin Newsleecher vind je een balk met de actuele download snelheid informatie en de vrije ruimte op de harde schijf waar de gedownloade bestanden komen te staan. Links boven dit balkje is er nog een grafische weergave van de download snelheid in de afgelopen minuten. Aan de linker kant is een meter te vinden waar je de download snelheid mee kan begrenzen.

 

Repair’n’Extract

Newsleecher heeft een ingebouwde functie om de gedownloade bestanden te controleren op eventueel missende stukjes. Als er stukjes ontbreken kan het automatisch repareert worden als er PAR2 (!LINK!) files gedownload zijn.

Hieronder zie je een voorbeeld van Repair’n’Extract. Je kan per bestand zien wat de status ervan is. Boven in de blak vind je de functies van Repair’n’Extract. Door middel van de vinkjes kan je kiezen of hij het wel of niet automatisch moet uitpakken. OmRepair’n’Extract uit te zetten haal je het vinkje bij Enabled weg.


SuperSearch Service

SuperSearch is een ingebouwde zoekfunctie. Het nadeel hiervan is dat je er echter voor moet betalen, kijk daar voor op Newsleecher. Deze functie is te vinden op het tabblad SuperSearch Service.

In de balk vind je diverse opties. Max Days kun je het best instellen op de retentie tijd van jou nieuwsserver. Nadat je een zoekopdracht heb gegeven kan het zijn dat hij veel vindt. Hiervoor is er een tweede zoek veld genaamd Result Search, met deze functie kan je zoeken binnen de gevonden resultaten.

De SuperSearch functie geeft de bestanden aan met een kleur. Er zijn 3 verschillende kleuren en die betekenen als volgt:

Groen : Het bestand staat compleet op de server van de zoekmachine.
Wit     : Je hebt het bestand al eerder gedownload.
Rood  : Het bestand staat niet compleet op de server van de zoekmachine.


Nadat je de bestanden hebt gevonden die je wilt downloaden selecteer je deze, daarna klik je rechtermuis knop.
Je krijgt een keuze menu te zien met diverse opties.

Leech: Bij deze optie plaats Newsleecher de bestanden achterin in de wachtrij om te downloaden.

Leech (First): Bij deze optie plaats Newsleecher de bestanden voorin in de wachtrij om ze gelijk te downloaden.

Leech (Smart): Deze optie zorgt ervoor dat Newsleecher de bestanden in een sub map download, de naam van de sub map bepaald hij aan de header naam van de download.

Leech (Smart, First): Deze optie doet het zelfde als de optie hier boven maar de bestanden worden als eerste aan de wachtrij toegevoegd.

Leech (Specify): Bij deze optie kan je kiezen waar Newsleecher de gedownloade bestanden moet neerzetten.

Leech (Specify, First): Deze optie doet het zelfde als de optie daarboven alleen heeft als extra dat Newsleecher de bestanden boven aan in de wachtrij zet.

 

 

Tip: Als SuperSearch de bestanden incomplete vindt en het zijn er niet veel kan je deze alsnog downloaden. De incomplete bestanden zijn te repareren met PAR2 files, let dan op of deze erbij zitten en de hoeveelheid ervan. Hier vind je een handleiding van Quickpar om bestanden te repareren. (!LINK!)

Extra instellingen van Newsleecher

Op deze pagina leggen we extra instellingen van Newsleecher uit. We beschrijven niet alle instellingen, alleen de instellingen die handig zijn voor het gebruik van Newsleecher. Als je met de muis op de opties gaat staan krijg je klein venstertje met extra informatie over die functie.

Hieronder zien we een venster van de Advanced opties van Newsleecher. De optie Auto connect on start-up is handig om aan te vinken, deze optie zorgt ervoor dat als je Newsleecher opstart hij automatisch verbinding maakt met de nieuwsserver en gaat downloaden. De optie Automatic Data Backups zorgt ervoor dat er automatisch een backup word gemaakt van de wachtrij, dit is vooral handig als het programma vastloopt of de computer uitvalt.

 

Bij Connection zijn wat handige instellingen te vinden. Als een connectie geen verbinding kan krijgen met de server probeert hij het automatisch na de ingestelde tijd opnieuw, in dit geval is dat 5 minuten. Soms heb je ook hangende connectie die niet verder willen, deze connecties kan je automatisch resetten. In mijn geval worden vastgelopen connecties gereset na 60 seconden gereset. Dit kan je naar eigen wens aanpassen.

Default Download Folder: Hier kan je instellen in welke map de downloads moeten komen.
Put downloads into groupfolders: Als je een bestand download uit a.b.nl komen de bestanden in G:Downloads Newsleecheralt.binaries.nl/
Never download incompletes: Deze functie zorgt ervoor dat incomplete bestanden niet gedownload worden, deze functie kan je beter niet aanvinken aangezien bestanden te repareren zijn.
Error check download articles: Deze functie kun je het best aan zetten zodat hij automatisch controleert op fouten tijdens het downloaden.
Uppercase Article on Error: Deze functie kan je ook als beste aan hebben. Als een bestand incomplete is slaat hij het bestand met hoofdletters op zodat je makkelijk achteraf kan zien welke bestanden incompleet zijn.

 

Nu krijgen we het instellingen menu van NZB bestanden.

Associate with Newsleecher: Deze functie zorgt ervoor dat NZB bestanden gekoppeld worden met Newsleecher dit is vooral handig als je een NZB bestand van het internet download. Dan kan je hem gelijk openen in Newsleecher zodat de bestanden in de wachtrij worden geplaatst.

 

Het is handig om de optie Add PAR2’s to Queue as ‘Paused’ aan te zetten. Dit zorgt ervoor dat PAR2 bestanden in de wachtrij komen met als status Pauze, dit bespaart vaak een aardige download tijd. Deze functie is zeer handig als je een download limiet heb.Ignore if only PAR2’s are Added zorgt ervoor dat als een NZB bestand wordt toegevoegd met alleen PAR2 files, dat deze dan wel worden gedownload.

 

 

In het optie menu van Newsleecher zijn ook extra opties te vinden van de functie Repair’n’Extract.

Auto Unpause Queued Set Files and/or Set Repair Files if Needed zorgt ervoor dat PAR2’s die als status pauze hebben automatisch van de status pauze worden gehaald, daarna gaat Newsleecher deze bestanden downloaden zodat de Repair’n’Extract functie de bestanden kan repareren met de gedownloade PAR2 bestanden.

Bij Custom Extraction Folder Location kan je de map opgeven waar de uitgepakte bestanden moeten komen. Ook is er een optie om de bestanden uit te pakken in een sub map.

De optie After Successful Extraction kan acties ondernemen nadat de bestanden succesvol zijn uitgepakt.

 

Dit was de handleiding van Newsleecher, we hebben voor deze handleiding versie 3.9 Final gebruikt. Heeft u verder nog vragen, of kom je ergens niet uit? Kom dan naar ons forum