Ga naar de inhoud

Nieuwsgroepen

Nieuwsgroepen

Nieuwsgroepen worden steeds populairder, vooral vanwege het zeer snel downloaden van de nieuwste bestanden. Op deze pagina leggen wij uit wat nieuwsgroepen zijn, hoe werkt het en hoe je hiervan gebruik kan maken. De term Usenet wordt veel gebruikt, het is de Engelse vertaling van nieuwsgroepen.

Nieuwsgroepen inleiding

Nieuwsgroepen bestaan al sinds de jaren 80, het systeem was bedoeld voor het uitwisselen van nieuwsberichten. De laatste tien jaar worden nieuwsgroepen steeds bekender en wordt het veel gebruikt voor het uitwisselen van bestanden, zoals de nieuwste films, games, software en muziek. Het is zo bekend vanwege de zeer hoge snelheden, je bent namelijk niet afhankelijk van personen met een normale internetverbinding. Je download namelijk rechtstreeks van zeer snelle servers waardoor je met hoge snelheden download. Om hiervan gebruik te maken heb je een account nodig van een usenet provider. Hierover gaan we in het volgende stukje meer over vertellen.

Nieuwsserver

Om te kunnen downloaden van nieuwsgroepen heb je een verbinding nodig met een nieuwsserver. Op de nieuwsservers staan alle bestanden die te vinden zijn op nieuwsgroepen. Er zijn twee varianten beschikbaar als nieuwsservers, de zogenaamde payserver (betaald) en gratis nieuwsservers. De gratis nieuwsservers zijn vaak van een internetprovider waarvan je internet krijgt, hier kun je bijna altijd kosteloos gebruik van maken. Helaas zitten hier ook nadelen aan, de bestanden zijn minder lang beschikbaar om te downloaden, meer informatie hierover vind je bij het kopje retentie verderop in dit artikel. Een payserver heeft vele voordelen zoals het sneller downloaden van bestanden, de bestanden zijn langer online en je kunt het gebruiken vanaf elke internetverbinding. Meer informatie hierover vind je op de pagina payserver.

Hoe werken nieuwsservers

Het nieuwsgroepen systeem is zo ontwerpen dat alle nieuwsservers met elkaar in verbinding staan. Als er via een nieuwsserver in Duitsland wat wordt geupload staat dit binnen enkele minuten op ook nieuwsservers in Nederland. Hierdoor is het mogelijk om elk bestand van nieuwsgroepen te downloaden ongeacht welke nieuwsserver je gebruik van maakt.

Retentie

Retentie is een veel gebruikt woord voor bewaartermijn. Omdat de bestanden op nieuwsservers staan kunnen deze niet onbeperkt lang worden opgeslagen aangezien het om enorm veel data gaat. Gratis nieuwsservers slaan bestanden minder lang op (ongeveer een maand) omdat ze nieuwsgroepen gratis aanbieden voor hun klanten. Payservers zijn betaald, hierdoor hebben ze een vele grotere opslag voor data, dit maakt het mogelijk om bestanden van een paar jaar terug te downloaden. Hoe gaat dit dan precies? Als een film geupload is op 1 januari 2013 kan je deze tot 1 januari 2015 downloaden als je nieuwsserver een retentie heeft van twee jaar.

Nieuwsreader

Om te downloaden uit nieuwsgroepen heb je een programma nodig. Deze programma’s noemen ze een nieuwsreader of in het Engels newsreader. Hiervoor zijn verschillende nieuwsreaders beschikbaar. Voor Windows gebruikers zijn Spotnet, Grabit, SABnzbd en Newsleecher veel gebruikt. Ook zijn er nieuwsreaders voor Mac OS X beschikbaar, hiervoor kun je SABnzbd, NZBVortex, Unison gebruiken.

NZB Bestanden

Om te kunnen downloaden van nieuwsgroepen met een nieuwsreader heb je informatie nodig over de download. Deze informatie staat in een NZB bestand. Dit bestand zorgt ervoor dat je nieuwsreader weet wat die moet downloaden en uit welke groep. NZB bestanden kun je tegenwoordig eenvoudig aanmaken via NZB zoekmachine en nieuwsgroepen sites.

Hoe beginnen met nieuwsgroepen

Vroeger was het ingewikkeld om van nieuwsgroepen te downloaden, maar het wordt steeds populairder. Hierdoor worden er meer programma’s gemaakt om te downloaden van nieuwsgroepen waardoor je eenvoudig een film kan downloaden van nieuwsgroepen. Een voorbeeld hiervan is de bekende nieuwsreader Spotnet, dit programma kan bekijken wat er op nieuwsgroepen staat, een NZB bestand ervan maken en direct beginnen met downloaden. Als de download klaar is pakt het programma automatisch de bestanden voor je uit.