Ga naar de inhoud

SABnzbd

SABnzbdSABnzbd is een webbased programma voor het downloaden uit nieuwsgroepen. Het programma bedien je via een internet browser. Ook dit programma doet alles automatisch. Als er een NZB bestand word ingezet dan downloadt hij het automatisch en daarna word het eventueel gerepareerd en uitgepakt.

Voordelen

  • Automatisch repareer en uitpak functie.
  • Weinig resources.
  • Gratis.

Nadelen

  • Moet benaderd worden via de webbrowser.
  • Alleen downloaden via NZB bestanden.

Download SABnzbd

[hr]

Installatie SABnzbd

SABnzbd is hier te downloaden: http://sourceforge.net/projects/sabnzbdplus/ (De download pagina opent in een nieuw venster).

Nadat je het programma hebt gedownload kan het geopend worden. Je krijg het volgende venster te zien, kies hier voor Nederlands.

SABnzbd

Klik nu op Ok

Hierna krijgt u het licentiescherm. Kies hier voor Akkoord.

SABnzbd

Nu krijgt je een scherm met installatie onderdelen. SABnzbd is het programma zelf, deze moet dus aangevinkt blijven. De optie Opstarten bij systeem start zorgt ervoor dat SABnzbd automatich aangaat zodra de computer wordt opgestart, dit gebeurd op de achtergrond zodat je er geen last van heb. De derde optie Pictogram op bureaublad zorgt ervoor dat na de installatie een icontje verschijnt waardoor je SABnzbd kan openen. De laatste optie NZB bestanden koppelen aan SABnzbd zorgt ervoor dat je dubbel kan klikken op een NZB bestand op jou computer en deze dan opent in SABnzbd om het te gaan downloaden. Kies de opties die je graag wilt hebben en klik dan op Volgende >

SABnzbd

Nu krijg je een scherm te zien waarbij je de installatiemap van SABnzbd kan aanpassen. Als je dit wilt veranderen kan je een map kiezen via de knop bladeren. Klik hierna op Volgende ->

SABnzbd

Je krijgt nu een scherm waar je de locatie in het start menu kan aanpassen, laat dit zo staan. Klik nu op installeren.

SABnzbd

Nadat de installatie klaar is krijg je het volgende scherm te zien. Zorg dat de optie Start SABnzbd (verborgen) staat aangevinkt.
Vink de optie Toon vrijgave bericht uit. Klik nu op Voltooien.

SABnzbd


Wizard SABnzbd

Nu opent het programma zich in jou webbrowser, je krijgt de Quick-Start Wizard te zien. Je kan hier voor een taal kiezen, selecteer Nederlands. Klik daarna rechtsonder op Start Wizard

SABnzbd

 

We krijgen nu een pagina te zien waarop we een nieuwsserver kunnen toevoegen.

 

SABnzbd

 

Vul de volgende gegevens in:

Host: Het adres van jou nieuwsgroepen provider. Op deze pagina zijn de adressen van providers te vinden.
Port: De standaard poort voor het downloaden van nieuwsgroepen is 119, als je gebruik wilt maken van SSL-versleuteling dien je poort 563 in te vullen.
Username: De gebruikersnaam waarmee je kan inloggen bij jou nieuwsgroepen provider.
Password: Het wachtwoord waarmee je kan inloggen bij jou nieuwsgroepen provider.
Connections: Hier kan je het aantal verbindingen invullen waarmee je wilt downloaden.
SSL: Als je gebruikt wilt maken van SSL-versleuteling vink je dit aan.

Met de knop Test Server is het mogelijk om te testen of de verbinding werkt, als je dit gedaan hebt klik je op de knop Next.

SABnzbd

Nu krijg je een venster met verschillende opties waar je kan kiezen hoe SABnzbd beschikbaar moet zijn. bij Acces kies je over SABnzbd alleen van de computer toegankelijk moet zijn waarop het geïnstalleerd staat of dat het beschikbaar is het het thuis netwerk. Het is ook mogelijk om SABnzbd met een wachtwoord te beveiligingen, als je dit wens vink dan de optie Password protect access to SABnzbd (recommed) aan. Vul daarna een gebruikersnaam en wachtwoord in.

Als je de optie Launch my internet browser with the SABnzbd page when the program starts’ zorgt ervoor dat SABnzbd gelijk opent als je SABnzbd opstart via de snelkoppeling (Deze is op je bureaublad en start menu aangemaakt).

Klik nu op Next.

Hierna krijg je een scherm voor je waarop je gegevens kan invoeren van newzbin of nzbmatrix. Dit kan je overslaan, klik op next en SABnzbd zal restarten. Je krijgt nu het volgende scherm te zien:

SABnzbd

De installatie is nu voltooid. De link die je krijgt kan je het best toevoegen aan mijn favorieten zodat je altijd de URL naar SABnzbd kan terug vinden. Klik nu op Go to SABnzbd.

 


Instellingen SABnzd

Voordat we beginnen met downloaden gaan we wat basisinstellingen van het programma bekijken. Klik boven aan op Config. Klik daarna links in het menu op Folders, je krijgt nu het volgende scherm te zien:

SABnzbd

Hier kunnen we diverse instellingen aanpassen wat betreft de mappen die gebruikt worden door SABnzbd. In het table hieronder staan de verschillende opties met uitleg erbij.

Temporary Download folder Hier kan je de map kiezen waar SABnzbd de tijdelijk gedownloade bestanden opslaat.Let op: gebruik backslashes (dus ”) als je naar een absolute locatie op de harde schijf verwijst (bijvoorbeeld ‘D:NieuwsgroepenIncompleet’), en gebruik forward slashes (dus ‘/’) als je naar een relatieve locatie verwijst, oftewel een map binnen de ‘basismap’. Wat de basismap is, zie je in bovenstaand screenshot helemaal linksboven, onder het kopje ‘User folders’.
Minimum Free Space for Temporary Download Folder Het programma kan automatich stoppen met downloaden als de ruimte op de hardeschijf onder een bepaald aantal MB komt. Vul hier het aantal MB in.
Completed Download Folder Hier kan je de map invullen of wijzigen waar SABnzbd de voltooide downloads opslaat.
Watched Folder SABnzbd heeft een map die constant in de gaten wordt gehouden, er wordt gecontroleerd in de map op nieuwe NZB bestanden. Zodra je daar een NZB bestand in zet zal SABnzbd het zien en het toevoegen aan het programma om te gaan downloaden.
Watched Folder Scan Speed Hier kan je in seconden aangeven hoevaak SABnzbd de Watched Folder in de gaten moet houden.
Post-Processing Scripts Folder Dit is een optie voor gevorderde gebruikers, je kan hier een map aangeven waar scripts instaan die na het voltooien van de downloads gerund worden.
Email Templates Folder Dit is een optie voor gevorderde gebruikers, je kan hier een map aangeven waar email templates instaan die SABnzbd kan gebruiken bij het verzenden van notificaties via de email.
Password file
Op sommige downloads zitten wachtwoorden. Hier kan je een bestand aangeven waarin wachtwoorden staan (Text formaat). SABnzbd zal dan deze wachtwoorden proberen om het bestand uit te pakken.

 


 

Downloaden met SABnzbd

Nu gaan we aan de slag met het downloaden, hiervoor moeten we eerst een NZB toevoegen. Je kan dubbelklikken op een NZB die je gedownload heb van een index site of spotplanet.org

Het is ook mogelijk om handmatig een NZB toe te voegen, voor als je op een andere computer zit in het netwerk. Hiervoor klik je op NZB toevoegen, deze optie is rechtsboven in de hoek te vinden. Je krijgt dan het volgende venster te zien:

SABnzbd

Bij de eerste optie kan je een link toevoegen van een NZB, het programma zal dan automatisch de NZB van die locatie downloaden en toevoegen. Het is ook mogelijk om een NZB te uploaden, handig voor als je op een andere computer zit binnen het netwerk. Klik op Browse en selecteer de NZB, klik daarna op Upload. SABnzbd zal de download toevoegen aan de wachtrij.

Binnenkort kun je hier meer instellingen vinden van SABnzbd, waaronder het downloaden met categorieën.

Voor vragen kun je terecht op ons forum.