Ga naar de inhoud

Hoe download ik met µTorrent?

uTorrent Inleiding

uTorrent (uit te spreken als joeTorrent of microTorrent) is een gratis BitTorrent-cliënt gemaakt in C++ voor Microsoft Windows. μTorrent werkt ook op Linux door middel van Wine. μTorrent valt vooral op door zijn in verhouding geringe gebruik van het geheugen en de processor, terwijl het toch functionaliteit biedt die vergelijkbaar is met andere bekende cliënten zoals Azureus en Bitcomet. Ook het programma zelf is erg klein.

Het programma biedt de gebruiker gedetailleerde opties, informatie en configuratiemogelijkheden. Tijdens het downloaden van een torrent kan men onder andere de volgende informatie zien:

  • Welke bestanden reeds zijn gedownload.
  • Welk percentage van elk bestand en/of stukje nog samenvoeging vereist en de beschikbaarheid van dat bestand.
  • Van wie men downloadt, hun download- en uploadsnelheden, hun IP-adres, hun poort en hun cliënt.
  • Download- en uploadsnelheid, resterende tijd, bestandskeuze en trackerinformatie.

µTorrent is te downloaden als een los gecomprimeerd programma-bestand en behoeft geen installatie. Bij het opstarten van het programma wordt wel aangeboden het programma te installeren door zichzelf te verplaatsen naar de programma bestanden map en door start menu knoppen en een de-installatie regel aan te maken.

Download  µTorrent

(Let op dat je tijdens het installeren een optie krijgt om toolbars mee te installeren!)uTorrent Configuratie

Start het programma utorrent op. Je krijgt een melding of je μTorrent als standard programma wilt gebruiken voor Torrent bestanden, klik hier op Ja.

Nu krijg je een venster met μTorrent configuratie (Snelheidshulp). Hier gaan we het een en andere instellen wat van belang is om goed gebruik te maken van het programma.

Kies bij ‘Verbingstype:’ jou internet verbinding, dan verschijnt eronder de instellingen. Deze instellingen kan je later naar wens aanpassen. Heel belangrijk is dat de poort juist wordt doorgestuurd. In het voorbeeld gebruiken we poort 4888 (. Klik op ‘Test of poort juist wordt doorgestuurd’ om te testen of de poort bij jou goed staat.

 

Als de poort niet goed wordt doorgestuurd krijg je onderstaand te zien. Als je deze melding krijgt klik dan op de link Portforward.com

 

Als het niet lukt om de poort juist door te sturen vraag het dan eens op ons forum

Als de poort juist wordt doorgestuurd klik hier onder naar de volgende pagina.

 

Het downloaden met uTorrent

Nu gaan we een Torrent inladen in het programma, we gebruiken in dit voorbeeld ThePirateBay en als download Ubuntu.
Op de website van ThePirateBay gaan we zoeken naar het OS Ubuntu. Nadat we deze gevonden hebben krijg je het volgende venster. Hier klik je op ‘Download deze Torrent’

 

 

Nadat het .torrent bestand hebt gedownload open je hem, deze opent automatisch in  μTorrent en dan krijg je het volgende venster, hier heb je diverse opties die je kan instellen.  In het witte vak bij ‘Naam’ kan je zien welke bestanden zich in de torrent bevinden en die hij gaat downloaden.

Klik op ‘OK’ om het downloaden te starten.

 

uTorrent Tips

 

Protocol Versleuteling

Sommige internet providers limiteren de bandbreedte voor het downloaden via P2P. Om dit te omzeilen is er een optie voor versleuteling van het verkeer. Deze optie zet je als volgt aan:

Opties -> Voorkeuren -> BitTorrent -> Protocol Versleuteling (Zet een vinkje bij ‘Inkomende legacy-verb. toestaan’)

Sommige internet providers zijn zo extreem dat het truukje hier boven niet goed werkt dan is er nog een optie. Het nadeel van deze optie is dat het te aantal maken connecties met peers terugbrengt. Om dit inteschakelen kies je bij ”Uitgaand” voor de optie ‘Geforceerd’.

 

Firewall

Voeg µTorrent toe aan de Windows Firewall,  standaard staat dit aan. Deze optie is hier te vinden

Opties -> Voorkeuren -> Verbinding -> Windows Firewall-uitzondering toevoegen