Ga naar de inhoud

Virtual CloneDrive

Virtual CloneDrive is een programma die het mogelijk maakt om een virtuele CD/DVD speler op je computer te hebben. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een .ISO of .IMG bestand te ‘mounten’. De computer denkt dan dat er een echte CD/DVD in de computer zit. Virtual CloneDrive is een licht en gratis programma waardoor het een van de meest gebruikte programma’s is voor het mounten van iso en img bestanden.

In dit artikel staat beschreven hoe je Virtual CloneDrive op de juiste manier instelt en hoe je het programma kan gebruiken voor het mounten van iso en img bestanden. Voordat we aan de slag gaan met het programma dien je het eerste te downloaden op je computer, dit kan via de volgende link: Download Virtual CloneDrive

 

Virtual CloneDrive handleiding

Nadat je het programma via bovenstaande link heb gedownload kunnen we aan de slag met de installatie. De installatie is te starten door het gedownloade bestand te openen. Tijdens de installatie krijg je het volgende te zien:

Virtual clonedrive

Kies hier voor de optie Full en vink de optie Associate .img files aanHierdoor zal het programma automatisch image files mounten zodra je die opent. De andere stappen in de installatie kun je doorklikken. Nadat Virtual Clonedrive succesvol is geïnstalleerd kunnen we met het programma aan de slag. Er zijn twee mogelijkheden om een image bestand te mounten.

Methode 1

De makkelijkste en snelste methode om een bestand te mounten in Virtual Clonedrive is door twee keer te klikken op het image bestand. Virtual Clonedrive herkent dan automatisch het bestand en zal deze mounten in de virtuele disk op je computer. Als het programma niet automatisch het bestand mount kan je methode 2 proberen.

Methode 2 

Voor deze methode open je Deze Computer op je pc. Daar zie je nu een extra BD-ROM speler, deze is virtueel en door het programma aangemaakt. Klik met je rechtermuis knop erop en ga dan naar de optie Virtual CloneDrive, klik dan op Mount…

Virtual Clonedrive

Je krijgt nu het volgende venster te zien. Ga op je computer naar de locatie waar het iso / image bestand staat. Selecteer deze en klik op open.

Virtual Clonedrive

Het bestand zal nu gemound worden in de virtuele speler van het programma.

Virtual Clonedrive menu

Nu je weet hoe je een image bestand kan mounten leggen we het programma en de mogelijkheden verder uit zoals het unmounten en het bekijken van de geschiedenis.

Virtual Clonedrive

In bovenstaande screenshot zie je het menu van Virtual CloneDrive. Hieronder staat beschreven wat elke functie is.

Mount: Hiermee kan je een nieuwe image bestand selecteren om die vervolgens te mounten

Unmount: Hiermee kan je het image bestand want momenteel gemound is verwijderen.

Clear History: Het programma houdt bij welke image bestanden zijn gemound. Hierdoor kan je snel andere opnieuw mounten. Met deze functie kan je die geschiedenis wissen

Purge images that no longer exist from History: Hiermee kan je images bestanden verwijderen uit de geschiedenis lijst die niet meer op je pc aanwezig zijn.

Virtual CloneDrive instellingen

Het is ook mogelijk om nog het een en ander in te stellen in Virtual Clonedrive. Hiervoor dien je het programma te openen, dit kan door het icoontje die tijdens de installatie is aangemaakt op je bureaublad. Als die er niet staat kan je het ook openen via alle programma’s in het startmenu.

Virtual Clonedrive

Je krijgt het bovenstaande venster te zien. In het kort hieronder beschrijven we wat de functies inhouden.

Number of Drives Hiermee kan je instellingen hoeveel virtuele spelers het programma moet aanmaken in deze computer
Virtual Sheep Als je deze functie aanvinkt krijg de virtuele speler een ‘Sheep’ icoontje in Deze Computer. Hierdoor kan je de speler eenvoudig herkennen
Keep History of recently mounted images Deze functie zorgt ervoor dat het programma bij houdt welke images eerder zijn gemound.
Automount last image Als je vaak een image gebruikt kan je via deze optie ervoor zorgen dat deze automatisch gemound wordt als je computer opstart
Show Tray Icon Zorgt voor een icoon in de tray rechtsonderin op je computer
Eject unmounts image file Windows heeft standaard de functie Eject bij een cd/dvd speler. Hiermee kan je de schijf uitwerpen, standaard werkt dit niet met een virtuele speler. Als je deze optie aanvinkt zal de optie Eject de image die op dat moment gemound is unmounten.

Via het tabblad Language kan je de taal van het programma kiezen.

Heb je een vraag of probleem met Virtual CloneDrive? Dan kan je terecht op het forum.