Hoe download ik met Vuze?
Vuze (eerder Azureus) is een BitTorrentcliënt geschreven in Java. Met het programma kunnen torrents worden gedownload. Vuze ondersteunt Linux, Mac OS X en Windows. Vuze is voor het eerst uitgebracht als Azureus in juni 2003 op SourceForge.net. Het is nu een zeer populaire BitTorrentcliënt. Het is ook mogelijk om te chatten met je vrienden, ook kan je torrents uitwisselen met je vrienden.
Voordelen
- Het ontvangen en delen van torrents met vrienden
- Chat functie met vrienden
- Veel functies
- Gratis
Nadelen
- Toolbar tijdens de installatie (Is te weigeren)
[hr]
Het programma
Nadat je Vuze heb geïnstalleerd start je hem op. Je komt in het Getting Started venster van Vuze. We gaan als eerste het programma instellen zodat er we goed gebruik van maken.
Om bij de configuratie te komen van Vuze klik je boven in op Gereedschappen en dan voorkeuren.
Nu krijg je een venster met instellingen, als eerst krijg je Modes. Hier kan je uit 3 opties kiezen wat je van het programma wilt, wij kiezen voor Beginner.
Het volgende deel waar we aankomen is Verbindingen. Hier stel je in wat de Inkomende TCP/UDP luisterpoort is. Standaard staat hij op49065, hier laten we hem op staan, dit is namelijk een goede poort. Let wel op: Deze poort dient open te staan in de router, kijk hier voor informatie Portforward.com
Nu gaan we naar Overdracht, hier kunnen we de maximale download en upload snelheid instellen.
Voor de optimale snelheden klik op de link Goede snelheid instellingen.
Zet de upload snelheid niet op het maximale van je verbinding, hierdoor gaat je download snelheid omlaag.
Het volgende waar we aankomen is Bestanden, hier kan je aangeven waar Vuze de bestanden moet opslaan.
Standaard directorie: Kies hier de map waar Vuze de bestanden naar toe moet downloaden.
Automatische download naar standaard directorie (Geen Prompt): Bij deze optie kan je kiezen of je bij elke torrent, die je toevoegt wilt aangeven waar hij hem naar toe moet downloaden.
Bevestig het verwijderen van data: Deze optie is handig om aan te vinken, hij vraagt om een bevestiging als je bestanden wilt verwijderen.
Bij verwijderen van data, torrent die gelinkt zijn in een opslag directoryh ook verwijderen: Als je de data verwijderd die je hebt gedownload kan je er voor kiezen om het .torrent bestand ervan ook te verwijdern. Als je dat wilt zet hier dan een vinkje.
Verplaats verwijderde bestanden naar de prullenbak: Deze optie zorgt ervoor dat verwijderde bestanden uit het programma worden verplaats naar de prullenbak. Handig als je de bestanden later toch terug wilt hebben.
Als laatste gaan we naar Wachtrij, dan hebben we alle belangrijke instellingen gehad.
Maximum gelijktijdige downloads: Hier kan je aangeven hoeveel downloads hij te gelijk mag doen. Deze instelling kan je gerust wat hoger zetten, alleen pas op dat je internet verbinding niet dicht slipt.
Maximum actieve torrents: Hier kan je aangeven hoeveel actieve torrents die mag hebben. Deze instelling kan je gerust wat hoger zetten, alleen pas op dat je internet verbinding niet dicht slipt.
Torrent gebruikt geen download slot als de snelheid lager is dan: Het downloaden gaat met een aantal slots, je verbinding kan niet oneindig veel slots aan. Door slots uit te schakelen die een download snelheid lager dan 512 B/sec hebben krijg je slots vrij die wel veel download snelheid kunnen geven.
Start geen torrents wanneer de upload/download snelheids limit is berijkt: Als een torrent je volledige download snelheid is beslag neemt, zorgt deze optie ervoor dat een nieuwe torrent niet actief is. Dit zorgt ervoor dat de huidige torrent op volle snelheid blijft downloaden.
Torrent toevoegen:
Nu gaan we een torrent bestand die op je computer staat toevoegen. Hiervoor klik je links boven in de hoek op Bestand en dan ga je naar openen en kies je voor Torrent-bestand.
Nu krijg je een venster van Vuze.
Om een torrent bestand toe te voegen klik je op Voeg Bestanden toe. Nu krijg je een venster om door je computer heen te bladeren, selecteer hier het torrent bestand. Nadat hij de torrent heeft ingeladen krijg je diversie informatie erover te zien. Bij Locatie om data op te slaan kan je een andere map kiezen om de bestanden op te slaan. Onder het kopje Bestanden in torrents kan je zien welke bestanden er in de torrent zitten, hier kan je ook bestanden selecteren die je niet wilt importeren en welke wel.
Het is ook mogelijk om meerdere torrents tegelijk toe te voegen, nadat je klaar bent klik je op Ok.
Nu komen de downloads bij My Library en dan Downloading te staan.
Door met je rechtermuisknop knop op een download te klikken krijg je een menu te zien. En deze opties betekenen als volgt:
Bekijk Details: Je krijgt een venster te zien met veel gegevens over de download, hier gaan we zo verder op in.
Toon Download Balk: Er zal een klein balkje te voorschijn komen, dit balkje kan je op elke plek in het programma neerzetten. Dit gaat door middel van slepen.
Openen: Deze functie werkt alleen als de download is voltooid, hij opent het bestand namelijk.
Toon in Verkenner: Laat het gedownloade bestand in verkenner zien.
Geavanceerd: Hieronder kan je kiezen voor het wijzigen van de snelheden, torrent en opties voor de bestanden.
Wijs Categorie toe: Deze functie is handig voor als je veel downloads heb, je kan ze onderverdelen in categorieën.
Hernoem: Hiermee kan je de download naam wijzigen.
Schrijf commentaar: Hier kan je een bericht plaatsen over de download.
Stop: Stopt het downloaden van die torrent.
Verwijder: Verwijdert de download uit het programma.
Verwijderen (extreem): Hier kan je de torrent verwijderen plus de gedownloade data.
Filter lijst: Downloads filteren op zoekwoorden, handig als je heel veel downloads in het programma hebt staan.
Selecteer kolommen: Hier kan je kolommen toevoegen en aanpassen die je ziet in het venster downloading.
‘Naam’ kolom: Hier kan je diverse instellingen doen met kolommen zoals het sorteren.
Bekijk torrent details
Hierboven zag je een menu met diverse opties, de bovenste heet Bekijk details. Als je op deze klikt krijg je het volgende te zien. Hier vind je veel gegevens over de download.
Tabblad:
Algemeen: Hier vind je veel gegevens over de desbetreffend download.
Peers: Een overzicht van verbindingen met andere gebruikers. Hier zijn diverse gegevens over snelheden met andere downloaders.
Zwerm: Een overzicht plaatje met verbindingen.
Stukjes: Hier kan je zien welke delen van het bestand momenteel gedownload worden inclusief de snelheden.
Bestanden: Hier kan je zien welke bestanden die download. Elk bestand heeft een voortgangs balk, de prioriteit is ook in te stellen per bestand.
Info: Hier is veel info te vinden over de download.
Opties: Hier kan je de download snelheid instellen voor de desbetreffende download.
De download is afgerond
Als de download is afgerond komt deze te staan onder My Library en dan Unwatched.
Kom je er niet uit? Vraag het dan op ons forum